Waarom multitasken een mythe is

Opende je deze blogpost terwijl je eigenlijk met een andere taak bezig was? Betrapt! Jij bent een multitasker.

Als we recente studies moeten geloven hebben we nu voor de volgende 8 seconden(!) jouw volledige aandacht (een goudvis doet het beter met 9 seconden).

Is multitasken de kunst van het tegelijk uitvoeren van verschillende taken? Of net een opportuniteit om meerdere dingen tegelijk te verknoeien? Is het een kwaliteit om aan je cv toe te voegen of juist een slechte gewoonte?

We multitasken erop los: op het werk, thuis en helaas ook op de weg. We zijn perfect in staat allerlei dingen tegelijk te doen. Terwijl je ontbijt kan je de krant lezen en terwijl je in de potten roert kan je van een apéritiefje genieten en naar muziek luisteren. Hierbij vraagt slechts 1 van de gecombineerde taken onze bewuste aandacht en is de rest een automatisme. Het loopt echter fout wanneer je 2 ‘bewuste’ taken probeert te combineren en je bijgevolg je sleutels terugvindt in de koelkast of wanneer je voor de 3e keer in de week de juiste afrit gemist hebt omdat je met je gedachten elders was. Het menselijke brein is niet in staat meer dan 1 bewuste taak tegelijk uit te voeren.

Multitasken schept de illusie productiever te zijn en maakt ons dommer. We doen eigenlijk aan switchtasken: snel wisselen tussen taken die daardoor minder snel en minder zorgvuldig verlopen. Hoe meer taken je tegelijk doet, hoe lager de kwaliteit zal zijn. Deze methode brengt onze productiviteit met 40% naar omlaag en laat ons IQ met 10% afnemen. 
  

Onderzoek heeft uitgewezen dat slechts 2% van de bevolking effectief in staat is tot efficiënt multitasken. Zij zijn de zogeheten ‘supertaskers’.

Voor de andere 98% hebben we volgende tips:

Unitask

Doe 1 ding tegelijk en doe het goed. Hanteer het OHIO (Only Handle It Once) principe: als je ergens aan begint stop je pas wanneer het klaar is. Zo blijf je in je ‘groove’. Wil je iets bijleren en je brein voeden? Lees en zet de televisie uit. Wil je kwalitatief werk leveren? Stop met het checken van je e-mails. Wil je een goed gesprek hebben? Zet je telefoon uit.

Log (jezelf) uit

Er bestaat een knop om (alle) afleiding uit te schakelen. Deze duw je gedurende 4 seconden in. Uit. Alle ‘ploinks’ en ‘blieps’ van e-mails, berichtjes,… weg! Koppel jezelf dagelijks radicaal los van je smartphone/tablet/PC tijdens een vast tijdsblok van op z’n minst 20 minuten. Je zal ervan versteld staan hoe productief en stressvrij je bent tijdens deze periode!

Doe niets

De beste tijd om te relaxen is wanneer je er geen tijd voor hebt. Maak tijd om eens niets te doen, dat is goed voor je hersenen. Staar eens uit het raam i.p.v. je Facebook feed te checken en laat je gedachten de vrije loop. Geniet ervan. ‘Aha’-momenten overkomen je zo veel sneller. Easy, toch?

Laat je producten multitasken

Een crème tegen de rimpels, een andere tegen vlekjes en nog een ander potje om te hydrateren of net de talgproductie onder controle te houden,.. daar heeft niemand zin in. In tegenstelling tot je eigen handelingen kan je maar beter kiezen voor een beauty product dat hét multitaskende ingrediënt bij uitstek bevat: vitamine A. Deze vitamine gaat als een dirigent in je huid te werk en zal haar gezond maken en houden op alle niveaus.  Ben je een beginner in de wereld van vitamine A? Start low & go slow met de AVST 1 Moisturiser of het C-Quence 1 serum (voor nog snellere resultaten) en bouw langzaam op naar hogere dosissen. Ben je al een ervaren Environista? Vraag advies aan jouw Environ experte en experimenteer met Retinol 1. Deze supertasker overtreft je wildste verwachtingen!

Onze multitasking mind (en ook de sleutels in de koelkast) heeft ons gedreven tot het schrijven en researchen van deze newsletter. Hopelijk ben ook jij na iets minder dan 120 seconden lezen ervan geïnspireerd geraakt om met volle toewijding te gaan unitasken. Deel je verhaal via marketing@helene-v.com

 

Veel productiviteitsplezier en skintastische groetjes,

De Skinsiders

Reacties

Reageer op dit artikel

Een reactie plaatsen

Vergelijkbare posts